10 tips så driver du en framgångsrik restaurang

Om du är ny i restaurangbranschen undrar du säkert hur allt går till. Är du redan ett proffs har funderar du säkert på hur du kan bli ännu bättre. Att driva en framgångsrik restaurang kräver att man är duktig inom många områden. Man behöver affärssinne, kunna handskas med människor och inte vara rädd för att jobba hårt.

Alla som driver företag bör med jämna utvärdera sin verksamhet; Vad är det som fungera bra respektive dåligt, inte vara rädd för att testa nya idéer för att därmed kontinuerligt förbättra verksamheten.

Att driva en restaurang innebär att man arbetar i en mycket konkurrensutsatt bransch. Just din restaurang måste ha en speciell plats i dina kunders medvetande, och sticka ut bland ett enormt utbud. Letar du efter en restaurang att köpa? Hitta hundratals restauranger till salu.

Oavsett om du driver din restaurang i egen regi eller ingår i en franchise, kan dessa 10 tips hjälpa dig att göra din restaurang framgångsrik:

 1. Konsistens är nycklen till allt
 2. Köp smart istället för billigt
 3. Flexibel meny
 4. Gör en nogrann kalkyl
 5. Effektiva i köket
 6. Använd sociala medier
 7. Utforska och expandera din verksamhet
 8. Värdesätt personalen
 9. Värdesätt dina kunder
 10. Var ett företag som bryr sig

1. Konsistens är nyckeln till allt


Fråga 10 proffs om hur man driver en framgångsrik restaurang och du kommer få 100 olika svar. En sak som de alla är överens om är dock vikten av konsekvens. Använd detta mindset på allt från inköp till servering, och du kan leverera en upplevelse som konsekvent levererar kundlojalitet. Kunder kommer tillbaka till din restaurang för att de vill få den upplevelse som de förväntar sig. Det gäller alltifrån mat, service, atmosfär och inredning. Ett bra exempel att tänka på är McDonalds, en cheeseburgare smakar likadant överallt i världen du befinner dig, man beställer på samma sätt och inredningen densamma. Med andra ord – kunden förväntar sig en konsistent upplevelse.

2. Köp smart istället för billigt


Håll köket igång med högkvalitativ utrustning som inte går sönder mitt i ett skift. Spara på matkostnader genom att köpa bra råvaror som inte blir dåliga över en natt. Från fritöser, vitvaror till högrev och färska potatisar, i längden är det mest kostnadseffektivt att köpa det bästa.

3. Flexibel meny


Investera tid i att utveckla menyn. Det är viktigt att erbjuda gästerna en viss grad av variation, men den ska inte vara överdriven. Det kan vara en bra idé att uppdatera menyn efter säsong. Kunder vill alltid ha sina favoriter, men de gillar också nya alternativ.

4. Gör en noggrann kalkylen


Att räkna ut matkostnader för varje rätt på menyn kan ses som överambitiöst. Men det är extremt viktigt att ha koll på för att kunna gå med vinst. Gör veckovisa inventeringar och rutinmässiga koller. Noggrann matkostnadsredovisning hjälper dig att utveckla bättre menyer, hantera prisfluktuationer och budget för säsongens råvaror.

5. Effektiva i köket


Organisera arbetet så att personalen kan jobba under maximal effektivitet och med minimalt avfall. Se till att alla i personalen förstår just deras viktiga roll i att hålla nere matkostnaderna. Betona förberedande som praxis och en del av den interna utbildningen, tilldela roterande positioner för att övervaka den övergripande effektiviteten. Inget är dock viktigare än att alltid hålla rent och snyggt. Fallerar det så börjar det snart slarvas på annat håll. Upprätthåll stenhård disciplin på det här området.

6. Använd sociala medier


Idag krävs det mer än en väldesignad hemsida för att sticka ut. Lägg därför tid på sociala medier för att lyfta fram menyer, nyheter och erbjudanden. Branschstudier visar att 80 procent av potentiella kunder kollar sociala medier och recensioner innan de fattar ett beslut.

7. Utforska och expandera din verksamhet


Du har lyckats etablerat ditt varumärke, men kämpar nu med att lyfta resultatet till nästa nivå. Utöka din verksamhet med catering, uteservering etc. Bygg vidare på din framgång!

8. Värdesätt personalen


En framgångsrik restaurang måste fungera bra i alla led, från servisen till köket. Det uppnår man genom att alla i personalen känner att de är uppskattade och deras arbete viktigt. Gör det tydligt att du värdesätter deras hårda arbete. Sätt upp bonussystem,  incitament och organisera underhållande aktiviteter utanför jobbet emellanåt. Låt dem veta att din dörr alltid är öppen – både för deras bekymmer och nya idéer.

9. Värdesätt dina kunder


Oavsett om din meny innehåller varmkorv eller foie gras, förtjänar kunderna det bästa. Håll restaurangen fläckfri, personalen välutbildad och håll hårt vid hög kvalitet. Kom ihåg att dina kunder har oändligt med valmöjligheter, så du måste vinna deras gunst varje gång. Gör det genom att tjäna deras lojalitet med enastående bemötande och kvalitet.

10. Var ett företag som bryr sig


Visa ditt engagemang för samhället genom att engagera dig genom at exempelvis donera mat till ideella organisationer. Utveckla din restaurangs profil till ett företag som bryr sig. Att driva en restaurang är en lokal verksamhet, och du kommer snart se att dina kunder strömmar till dig om du blir en positiv kraft i området.

Lycka till med din restaurang! Läs mer om för och nackdelarna med att köpa en befintlig restaraurang. Här kan du även få mer information för dig som funderar på att ge dig in i restaurangbranschen.

Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

 • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
 • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
 • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss
Berätta mer