Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

  • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
  • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
  • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss
Berätta mer

Så avvecklar man ett aktiebolag

I denna artikel kommer vi gå igenom några av de vanligaste frågorna om hur man avvecklar ett aktiebolag. Vi kommer att gå igenom frågor som:

  • Hur avvecklar man ett aktiebolag?
  • Hur mycket kostar det att avveckla ett aktiebolag?
  • Är det svårt att avveckla ett aktiebolag?
  • Vad kostar det att ha ett aktiebolag vilande?
  • Hur lång tid tar det att avveckla ett AB/Aktiebolag?
  • Kan man likvidera ett bolag själv?
  • Hur stänger man ner sitt företag?
  • Vad är bra att göra innan företaget avvecklas?
  • Hur vilar man ett aktiebolag
  • Vad händer med kapitalet vid avveckling av AB?

Denna artikel är skriven av Bolagspartner

Hur avvecklar man ett aktiebolag?

Det finns flera olika sätt att avveckla ett aktiebolag. Oftast när man pratar om avveckling av aktiebolag så menar man frivillig likvidation. Vid en frivillig likvidation så upplöses aktiebolaget helt och sedan finns det inte mer. En frivillig likvidation tar normalt omkring ett år att slutföra och kräver en speciell likvidator som sköter bolaget under nedläggningen.

Ett annat alternativ kan vara att fusionera in bolaget i ett annat aktiebolag. Denna variant bygger självklart på att man har fler aktiebolag. Det är också viktigt att komma ihåg att det övertagande bolaget i fusionen övertar det fusionerade bolagets alla åtaganden och skulder, vilket kan innebära en risk för det kvarvarande bolaget.

Om ett aktiebolag har större skulder än tillgångar kan det vara aktuellt med konkurs. Då tar en konkursförvaltare över bolaget tills det att det är helt upplöst.

Ett aktiebolag som har en verksamhet som är värdefull för någon annan kan eventuellt säljas för att drivas vidare av någon annan. Då kan en företagsmäklare hjälpa till med att värdera bolaget och hitta köpare.

Det snabbaste och enklaste sättet att lägga ner ett aktiebolag är en snabbavveckling hos Bolagspartner. Läs mer om snabbavveckling här.

Hur mycket kostar det att avveckla ett aktiebolag?

En snabbavveckling av aktiebolag ligger normalt runt 10 000 kr. Om du väljer ett annat sätt att avveckla bolag kan priset variera. Exempelvis tar Bolagsverket 1100 kr för att dra igång en frivillig likvidation och 1000 kr tillkommer för kallelse på okända borgenärer som måste göras. Dessutom tillkommer normalt kostnaden för en likvidator som företräder bolaget under det knappa år som likvidationen tar.

Är det svårt att avveckla ett aktiebolag?

Att avveckla ett aktiebolag genom snabbavveckling är inte svårt. Det tar normalt 3-5 dagar och efter den tiden har kunden pengar från bolaget på banken.

Väljer du istället en frivillig likvidation så är det en del pappersarbete som måste göras och dessutom behöver bolaget lämna årsredovisningar och inkomstdeklarationer under den tid som likvidationen pågår. Detta måste likvidatorn sköta.

Vad kostar det att ha ett aktiebolag vilande?

Att ha ett “vilande” bolag betyder oftast att bolaget inte längre har någon verksamhet. I myndigheternas ögon finns dock inget som heter vilande bolag och även utan verksamhet måste bolaget lämna årsredovisning och inkomstdeklaration varje år. Kan man göra detta själv så är kostnaden låg. Behöver man hjälp av en redovisningsbyrå så får man räkna med åtminstone 5 000 – 10 000 kr även för ett bolag utan verksamhet.

Hur lång tid tar det att avveckla ett AB/Aktiebolag?

En traditionell likvidation tar normalt över ett år att slutföra. Det som framförallt tar tid är kallelsen på okända borgenärer som tar sex månader. Utöver det tillkommer Bolagsverkets handläggningstider och tiden det tar att ta fram de dokument och handlingar som behövs.

En snabbavveckling tar normalt 3-5 dagar.

Kan man likvidera ett bolag själv?

Om ditt aktiebolag ska läggas ner med frivillig likvidation så är det i de flesta fall så att du inte kan göra det själv. Under likvidationen företräds aktiebolaget av en likvidator. Om en aktieägare, styrelseledamot eller någon annan i ledningen ska få vara likvidator så krävs att aktiebolagets senaste årsredovisning har revisionsberättelse utan anmärkning. Det krävs också att personen har lämplig kompetens och erfarenhet. Bolagsverket kräver en meritförteckning som visar den tilltänkta likvidatorns kompetens.

Vid en snabbavveckling så kan du i de flesta fall själv samla ihop den dokumentation som behövs.

Vad är bra att göra innan företaget avvecklas?

Innan ett företag avvecklas rent formellt så ska verksamheten avslutas. Det innebär att inga nya jobb startas och inga försäljningar sker. Men det innebär också att eventuella skulder betalas och att man driver in eventuella fordringar. Det går inte att likvidera ett bolag som har skulder kvar. Har bolaget inte pengar för att betala alla skulder så kommer likvidationen avslutas med konkurs.

Utöver att stänga ner verksamheten så finns en del viktiga saker att tänka på:

  1. Avsluta alla abonnemang. Detta kan exempelvis gälla mobiltelefon och domäner för epost och hemsida. Om du vill ha kvar ett telefonnummer eller en domän som ägs av företaget så ska du komma ihåg att flytta abonnemanget till dig privat för avvecklingen.
  2. Finns det några fordon (bilar, släpvagnar, etc) i företaget som behöver flyttas?
  3. Finns det kapitalförsäkringar i bolaget? Glöm inte att återköpa dem.

Hur vilar man ett aktiebolag?

Man kan inte på något sätt registrera sitt bolag som vilande. Men oftast när man pratar om vilande bolag så menar man att bolaget inte längre har någon verksamhet. Finns ingen verksamhet så är det klokt att avregistrera det för moms, f-skatt och arbetsgivare. Det minskar rapporteringen som behöver göras. Tänk dock på att du måste fortsätta lämna årsredovisning och inkomstdeklaration.

Vad händer med kapitalet vid avveckling av AB?

Vid en traditionell likvidation skiftas kvarvarande tillgångar ut från ett bolag när likvidationen avslutas. Alltså normalt efter ca ett år. Vid det laget är alla skulder betalda, likvidatorn har fått betalt och ingen som helst verksamhet kvarstår. Alla aktieägare får betalt i förhållande till hur många aktier den ägaren har.

Vid en snabbavveckling betalas kapitalet, minus arvode för snabbavvecklingen, istället ut först i processen. Även vid en snabbavveckling får varje ägare sin andel av köpeskillingen baserat på hur många aktier personen har.

Kan man avveckla ett aktiebolag med förbrukat aktiekapital?

När ett aktiebolag går dåligt är det inte ovanligt att aktiekapitalet blir åtminstone delvis förbrukat. Går det ändå att avveckla bolaget? Ja självklart går det men det kan vara lite krångligare. Väljer man frivillig likvidation så ställs speciella krav på likvidatorn om aktiekapitalet inte är intakt. Likvidatorn måste då vara advokat.

En snabbavveckling går lika bra att göra med förbrukat aktiekapital som med intakt aktiekapital. Tänk på att åtminstone arvodet för snabbavvecklingen måste finnas kvar i bolaget.