Företagslån under tuffare tider – en bra idé?

Många tror att enda anledningen till att man behöver låna pengar är för att det inte går bra för företaget. Det kan vara precis tvärtom. Att företaget går som tåget och att man bara behöver det där lilla extra kapitalet för att fortsätta sin tillväxtresa och inte behöva stanna upp och vänta på att pengarna ska komma in.

Vilka har det som allra tuffast just nu?

Just nu blöder handeln, bilverkstäder och mindre livsmedelsbutiker. Under pandemin hade e-handlare sin topp och tog man på sig en för stor kostnadskostym under den perioden, så får man betala för det idag.

Investera i varulager

Din högsäsong kanske står för dörren, du behöver varor och betala leverantörer innan du har fått betalt för de varor som du har sålt? Då kan ett företagslån eller företagskort vara perfekt för att lösa ett tillfälligt behov.

Marknadsföring

Annonsera online, offline, göra om hemsidan eller ta in en byrå som gör det åt dig. Det finns många marknadsföringsaktiviteter som kan öka din försäljning men som du inte har kapital för att satsa på. Däremot kan du se intäkter några månader framåt. T ex om du behöver satsa inför en högtid som julen, Black Friday, påsken eller liknande.

Anställa personal

Du kanske har en säsongsbetonad verksamhet som kräver extra personal under vissa perioder där du kan använda de ökade intäkterna till att betala tillbaka ett kortfristigt lån? På Qred betalar du endast för de månader du använder lånet. Du kan alltså lösa lånet i förtid utan extra kostnader.

Investera i maskiner, kontorsmaterial, verktyg eller annan utrustning

Behöver du investera i ny utrustning eller maskiner för att kunna ta ett uppdrag från en stor kund? Det är inte ovanligt att kunder till oss lånar pengar för att köpa t ex en maskin, utföra ett arbete för en kund och senare betala tillbaka lånet för de pengar man har tjänat på uppdraget.

Jämnare kassaflöde

Du har utställda fakturor som du inte har fått betalt för. Samtidigt ska du betala löner och andra kostnader. Eller så har du lagt ut mycket pengar inför en högsäsong. Då kan vi hjälpa dig med likviditeten tills att du har fått betalt av dina kunder. Slappna av med ett jämnare kassaflöde.

När ska jag inte ta ett företagslån?

Du kanske står i begrepp att satsa på en oprövad produkt/tjänst eller oprövad marknad? Då kan det vara bra att göra undersökningar och se om det finns ett behov.

Är du precis i startgroparna till att bilda ditt företag kan det också vara svårt. Framför allt från de traditionella storbankerna. Då finns alternativ som ALMI för att komma igång och när du har fått fart på verksamheten, så kan vi på Qred hjälpa dig att växa ytterligare.

Du ska även se upp med höga räntor och avgifter som kan bli dyra kostnader för dig som småföretagare. Hos de traditionella storbankerna ses småföretagare som hög risk och då blir kostnaden därefter. Har du dessutom betalningsanmärkningar, skulder och annat som ses som negativt blir det ännu dyrare – om du ens får ett lån i överhuvudtaget.

Försök skapa dig förståelse över hur din kreditvärdighet är och fungerar. Man är ofta VD, marknadschef, lagerarbetare och säljare samtidigt. Det kan vara svårt att få tiden att räcka till och en betalningsanmärkning eller likviditetskris kan uppstå lättare än vad man tror.

Ta dig tiden att rå om både din privata och företags kreditvärdighet. Det kan spara dig många tusentals kronor i slutändan!

Stort lycka till med företaget!

/Christian på Qred

 

Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

  • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
  • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
  • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss
Berätta mer