Urinprovs kärl för kvinnor P41® Patent och Varumärke

location Skåne

Din intresseanmälan har skickats

Grundat

2016

Omsättning

0 Mkr

Prisidé

10 Mkr

Resultat

Förlust

Flyttbart företag

Ja

Area

1 m2

Beskrivning av Urinprovs kärl för kvinnor P41® Patent och Varumärke

P41® patenterat och är ett registrerat varumärke i Sverige. På engelska blir P41: Pee For One och på sjukhus kan man säga att man hämtar en P41a menad att vi måsta ta ett urinprov utan att genera patienten och dess omgivning.

Potential
P41 kan tillverkas i plast men kan inte återvinnas pga. bakterierisken men kan även tillverkas i Biodolomer som är 100% fossilfritt och som också ska eldas upp men ger 0 i Co2. Det är ca 2 miljoner urinprov som går till odling och vi har räknat med att hälften är från kvinnor dvs 1 miljon/år men vi har under resans gång att män är nog bara 30% inte 50% från olika läkare. I Sverige med 10 miljoner innevånare 1 miljon urinprovs kär dvs 10% av befolkningen. Men ett land som Tyskland med ca 85 miljoner x 10% = 8,5 miljoner urinprovs kärl varje år. Då är det enklare att räkna ut värdet av olika marknader.

P41 är ett kärl för uppsamling av urin för bakterieodling dvs det rymmer exakt så mycket urin som behövs för att skicka till odling för att få fram rätt penicillin till patienten. Kärlet har dubbla bottnar och ett hål i den ena inre botten där urinen rinner in i kärlet som man senare stänga med en plugg så man kan skölja av kärlet och lämna in det på vårdcentralen. Vårdcentralen/sjukhuset klipper av pipen längst fram och tömmer kärlet i ett speciellt provrör avsett för odling.

P41 Kärlet är helt ergonomiskt anpassat för kvinnors bäcken. Det finns färdiga filer för verktygstillverkning + 3D-printad prototyp.

Bakgrunden är att kvinnor inte får ett anpassat kärl för att lämna urinprov i utan får bara en plastmugg precis som män. Skillnaden ar ju att män har sin penis att sikta i muggen vilket ju kvinnor in har utan tar muggen mellan benen och kissar med förhoppning att tillräckligt kommer i muggen.
Är man tex gravid med stor mage eller haft en stroke mm kan st vara svårt att nå så lång så man pricka mugg men om gör det kommer både muggen och handen bli ner kissade vilket ju är både obehagligt och ohygieniskt eftersom sedan ställer man muggen på tex handfatet för att tvätta av händerna. Gammalt kiss luktar mycket illa efter en kort tid om ingen rengör handfatet.

P41 fungera även för små barn med blöjor tex på Barnavdelningar på ett sjukhus där man enkel bara lägger kärlet i blöjan och väntar till barnet har kissat något som kan var ganska besvärligt speciellt på mycket små barn. Urin kan sjukvården läsa ut mycket eftersom som de inte kan fråga barnet/babyn.

P41 underlättar urin provstagningen på sjukhus barnavdelningar men även förenklar det för föräldrar som kan ha P41 hemma och stoppa i blöja med man kör in till sjukhuset och där kunna lämna ett nytt urinprov för barnet/babyn redan vi framkomsten.

P41 fungerar även inom Hemsjukvården där många av de äldre har inkontinents besvär och använder blöja. Hemtjänsten känner när de kommer till den äldre att tex här luktar bensår och det kan man enkelt ta hand om men när kan känner att lukten är urinvägsinfektion kan man inget göra då man måste vara 2 st och oftast är Hemtjänsten bara en vårdare. Med P41 kan man när man misstänker urininfektion enkelt stoppa en P41a i den äldres blöja får ett urinprov sätta i pluggen och sätta på en etikett med vårdtagarens personnummer och namn och lämna in på vårdcentral för vidarebefodring till odling.

P41 kan även hjälpa äldre människor eftersom P41 är ett kärl för uppsamling av urin för odling dvs det rymmer exakt så mycket urin som behövs för att skick till odling för att få fram rätt penicillin till patienten. Kärlet som har dubbla bottnar och ett hål i den ena botten där urinen rinner in i kärlet som man senare stäng med en plugg så man kan skölja av kärlet och lämna in det på vårdcentralen.

Övrig information:
Äldre människor dör ofta av 2 saker, lunginflammation som orsakas att att man sitter framåtlutade i tex en rullstol och den andra är att man får urinvägsinfektion som inte blir åtgärda eftersom man har svår att lämna ett urinprov. Urininfektionen går upp i njurarna och orsakar njurbäckeninflammation vilket sedan transporteras ut i blodet och orsaka blodförgiftning och död.

2023 fick P14 Vinnovas MedTech4Health pris: Patientens Pris och 10.000kr. Juryn sa kort: Detta borde ha funnits för längesedan. Vi ser en stor potential även internationellt då antal odlingar motsvarar ca 10% av befolkningen i ett i ett land

Om uppfinnaren:
Driver en reklam/design byrå sedan 1980. Ägare, CD och projektledare på Svenska Reklambyrån.
Senior Advisor, Svenska Uppfinnareföreningen,
Helsingborg • Ängelholm • Landskrona (Swedish Inventors Association in Helsingborg• Ängelholm • Landskrona )
Former Chairman
www.svenskauppfinnareforeningenhbg.se

Former Member of the Election Committee of Svenska Uppfinnareföreningen Sweden, världens äldsta uppfinnareförening startade 1886 and Chairman of Election Committee Helsingborg of Svenska Uppfinnareföreningen
(Swedish Inventors Association, Helsingborg)

MR

Michael Rausman

Telefon: Visa nummer

Mobil: Visa nummer

  Fråga Mäklaren

   MR

   Michael Rausman

   Telefon: Visa nummer

   Mobil: Visa nummer

    Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

    • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
    • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
    • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss
    Berätta mer