Avveckla företag – allt du behöver veta

Att avveckla ett företag är inte alltid ett tecken på misslyckad affärsverksamhet. Det kan lika gärna bero på förändrade livssituationer, en flytt eller ett lockande jobberbjudande som gör det svårt att fortsätta driva företaget. I sådana fall kan det vara aktuellt att antingen avveckla eller sälja verksamheten.

Företagsformen har stor betydelse för hur komplicerad processen blir. Att avveckla en enskild firma är till exempel betydligt enklare än att likvidera ett aktiebolag. Innan du fattar beslut om att avsluta företaget är det klokt att sätta dig in i vad som krävs. Det kan spara både tid och pengar och minska risken för misstag.

Så avregistrerar du företaget hos Skatteverket och Bolagsverket

Oavsett företagsform ska företaget alltid avregistreras hos både Skatteverket och Bolagsverket. Du gör detta enklast via verksamt.se, där du kan använda e-tjänsten för att lämna in en ändrings- eller avregistreringsanmälan. Informationen vidarebefordras automatiskt till relevanta register, såsom momsregistrering och F-skatt.

När verksamheten upphör eller företagsformen ändras, upphör företaget att existera i sin nuvarande form. I vissa fall föregås avregistreringen av en så kallad likvidation, där företagets ekonomiska situation utreds och eventuella tillgångar och skulder regleras innan företaget formellt upplöses.

Skatter även efter att företaget avslutats

Efter avslut är du fortfarande skyldig att deklarera för det sista verksamhetsåret. Detta inkluderar:

  • Inkomstdeklaration
  • Momsredovisning
  • Arbetsgivaravgifter (om tillämpligt)
  • Kontrolluppgifter

Kom också ihåg att se över och betala eventuella F-skatt och preliminärskatt för det sista året.

Avsluta eller överför företagsinteckningar

En företagsinteckning är en säkerhetsrätt i lös egendom som hör till och används i en näringsverksamhet. Om ett bolag har registrerade företagsinteckningar hos Bolagsverket måste dessa avslutas eller överföras till ett annat företag innan bolaget kan upplösas och avregistreras från registret. Åtgärden måste vidtas innan likvidationen eller avregistreringen kan genomföras.

Spara bokföringen i upp till 7 år

Bokföringsmaterial ska sparas enligt bokföringslagen i 7 år. Årsredovisningar och räkenskapsböcker ska sparas i minst 7 år, medan underlag och verifikationer också ska bevaras i 7 år. Det är vanligt att redovisningsbyrån hanterar detta, men ansvaret ligger på företagaren.

Avveckling är inte alltid bästa lösningen

Det är mycket viktigt att företagets eventuella anställda, samarbetspartners och kunder informeras i god tid om att verksamheten ska avslutas. Alla parter som har någon form av åtagande gentemot företaget bör listas, och det är klokt att i förväg klargöra vilka skyldigheter och ansvar som finns gentemot dem. Dessa aktörer kan i vissa fall göra avvecklingen mer komplicerad.

Att lägga ned företaget är inte alltid det enda alternativet. Ibland kan det vara en bättre lösning att exempelvis genomföra ett generationsskifte eller att sälja företaget.

Tänk på att även anställda, samarbetspartners eller till och med konkurrenter kan vara möjliga efterträdare till verksamheten. Även om det inte finns någon tydlig efterträdare i din närmaste krets kan det ändå vara värt att överväga en försäljning. En lämplig köpare kan exempelvis hittas genom en annons på Bolagsplatsen.

Vanliga orsaker till att företag avvecklas

Ibland tvingas ett företag att upphöra på grund av exempelvis bristande lönsamhet, men ofta finns det andra orsaker som inte är ekonomiska. I många fall väljer företagaren att frivilligt avsluta eller sälja verksamheten på grund av pensionering, förändrade livsomständigheter eller nya möjligheter i arbetslivet.

Att gå i pension som företagare

Att närma sig pensionsåldern är en naturlig tidpunkt att fundera på att avsluta eller sälja företaget. Som företagare har du samma rätt till pension som anställda, och det är möjligt att ta ut pension från 63 års ålder (beroende på födelseår). Den allmänna pensionsåldern i Sverige höjs gradvis och för dem födda 1961 eller senare gäller en riktålder som kan komma att justeras i framtiden. För mer information, se Pensionsmyndighetens webbplats.

Det är fullt möjligt att fortsätta driva företag även efter att du börjat ta ut pension. Du kan ta ut hel eller delvis ålderspension och samtidigt arbeta vidare som företagare utan inkomstgräns. Detta gäller ålderspension – vid sjuk- eller aktivitetsersättning gäller dock särskilda regler och begränsningar kring arbetsinkomst.

Som pensionerad företagare är du inte längre skyldig att betala in till den allmänna pensionsavgiften för egen näringsverksamhet, men du kan fortfarande fortsätta tjäna din pension genom frivilliga inbetalningar eller tjänstepensionslösningar, exempelvis via egen försäkring.

Förändrad livssituation

Ibland kan livssituationen förändras på ett sätt som gör att företagande inte längre är möjligt eller önskvärt. Det kan handla om en flytt till annan ort, att man får barn, blir sjuk eller helt enkelt vill fokusera på andra delar av livet.

Ett särskilt lockande jobberbjudande kan också få företagaren att vilja avsluta eller sälja sin verksamhet. Har du en enskild firma kan du välja att inte avveckla den helt, utan i stället göra ett uppehåll. Det kallas ofta att “vilandeförklara verksamheten”, vilket innebär att du kan återuppta verksamheten senare utan att behöva registrera en ny firma.

Affärerna går dåligt

Det är inte alltid som företagandet går som man tänkt sig. I vissa fall är det affärsidén som inte håller, i andra fall är det tajming, plats eller marknadens efterfrågan som brister.

Ibland räcker inte tiden, orken eller kompetensen till för att utveckla verksamheten vidare. Det är också vanligt att företagare tappar motivationen, eller inser att entreprenörskapet inte är rätt väg. Om företaget trots allt är lönsamt kan en försäljning vara ett mer fördelaktigt alternativ än avveckling.

Det är klokt att tänka igenom alternativen noggrant innan du avslutar din verksamhet. En försäljning kan både ge ekonomisk avkastning och möjliggöra att verksamheten lever vidare under ny ledning.

Avsluta enskild firma

Att avsluta en enskild näringsverksamhet är oftast en enkel process. Det kan bli aktuellt om verksamheten inte längre är lönsam, om du byter företagsform, eller om din livssituation förändras.

Du avslutar enklast via verksamt.se, genom att använda e-tjänsten eller fylla i blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639), som du hittar på Skatteverkets webbplats.

Om du själv undertecknar anmälan, krävs inga bilagor. Om ett ombud gör det, behövs en fullmakt.

Viktigt att tänka på innan du avregistrerar enskild näringsverksamhet

Innan du skickar in avregistreringen bör du säkerställa att vissa praktiska och ekonomiska frågor är lösta:

  • Alla skulder kopplade till företaget ska vara betalda.
  • All företagsrelaterad egendom (lager, utrustning, inventarier) bör säljas eller föras över som egna uttag (privat egendom).
  • Verksamheten ska ha avslutats vilket innebär att kunduppdrag ska vara slutförda, all fakturering avslutad, eventuella hyresavtal uppsagda och anställda avregistrerade.
  • Bokföringen ska vara uppdaterad och sparas i minst 7 år enligt Bokföringslagen (1999:1078), 7 kap. 2 §.

Observera att avvecklingen av ett företag kan innebära att tillgångar beskattas som inkomst, antingen som inkomst av tjänst eller kapital, beroende på vad som tas ut och hur det redovisas.

Kostnader vid avveckling av enskild näringsverksamhet

Att avregistrera en enskild firma hos Skatteverket och Bolagsverket är i sig kostnadsfritt. Däremot kan vissa kostnader uppstå i samband med avvecklingen, beroende på företagets situation.

Om företaget har ett företagshypotek (motsvarande företagsinteckning), behöver detta avslutas eller överföras till en ny ägare eller den som fortsätter verksamheten. Att avsluta ett företagshypotek är kostnadsfritt, men en överföring eller ändring av inteckningen hanteras av Bolagsverket och medför en avgift, i dagsläget 250 kronor per ärende (2025).

Steg för att avsluta enskild näringsverksamhet:

  1. Sälj eller överför all företagsrelaterad egendom.
  2. Avsluta all pågående verksamhet och uppdrag.
  3. Betala alla skulder.
  4. Skicka in avregistreringsanmälan till myndigheterna. Gör detta via verksamt.se (e-tjänst) eller genom att skicka in blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639) till Skatteverket och eventuellt Bolagsverket. Blanketten finns att ladda ner här.

Tillfällig paus – sätt företaget vilande

Om du tror att du vill återuppta företaget senare kan du i stället välja att sätta företaget vilande. Det innebär att du inte har några inkomster från företaget under perioden, men företaget ligger kvar i registren. Du behöver då inte avregistrera dig, men du ska anmäla till Skatteverket att du inte har några intäkter, vilket kan påverka rätten till exempelvis a-kassa.

Sälja enskild firma – går det?

Ja, det är möjligt att sälja verksamheten i en enskild firma, även om själva firman som juridisk enhet inte kan överlåtas (eftersom en enskild firma är knuten till dig som person). Försäljning sker i stället som en verksamhetsöverlåtelse, där köparen vanligtvis startar ett nytt företag och köper tillgångarna, inventarierna, kundstocken eller namnet på företaget.

Observera att juridiskt och skattemässigt ansvar för den tidigare verksamheten inte övergår till köparen.

Avveckling av aktiebolag

Att avveckla ett aktiebolag är betydligt mer omfattande än att avsluta en enskild firma. Processen styrs av aktiebolagslagen (2005:551) och är både dyrare och mer tidskrävande. Ett aktiebolag kan avvecklas frivilligt (genom likvidation) eller upplösas genom konkurs.

Läs mer om aktiebolagslagen hos riksdagen.se

Vad är ett likvidationsförfarande?

Likvidatorns uppgift är att:

  • Kartlägga och omvandla bolagets tillgångar till pengar
  • Betala bolagets skulder
  • Dela ut eventuellt överskott till aktieägarna
  • Upprätta en slutredovisning

Likvidationsprocessen tar minst 6 månader, eftersom den måste inkludera en kallelse på okända borgenärer via Bolagsverket.

Kallelse på okända borgenärer (”offentlig utlysning”)

Bolagsverket publicerar en kallelse på okända borgenärer i Post- och Inrikes Tidningar. Därmed får eventuella fordringsägare sex månader på sig att anmäla sina krav. Detta är obligatoriskt, även om bolaget inte har några kända skulder.

Avgiften för kallelsen är 2 800 kr (år 2025).

Slutredovisning och upplösning av bolaget

När likvidationen är färdig ställer likvidatorn samman en slutredovisning som behandlas på bolagsstämman. Den ska innehålla:

  • Redogörelse för hela likvidationen
  • Hur tillgångarna har fördelats
  • Ekonomiska rapporter (årsredovisning, revisionsberättelse etc.)

Efter detta anmäler likvidatorn till Bolagsverket att bolaget är upplöst. Ingen ytterligare avgift tas ut för denna anmälan.

Kostnader för att avveckla ett aktiebolag 

Att frivilligt likvidera ett aktiebolag kostar minst 3 900 kronor i avgifter till Bolagsverket (1 100 kr för anmälan och 2 800 kr för kallelse på okända borgenärer, 2025). Därtill kan tillkomma kostnader för t.ex. likvidator, revisor eller bokföring, beroende på bolagets situation. Totalt bör man räkna med en kostnad på cirka 4 000–10 000 kronor, eller mer om extern hjälp behövs.

Steg för steg: Så avvecklar du ett aktiebolag frivilligt

  1. Bolagsstämma beslutar om likvidation och utser likvidator
  2. Anmälan till Bolagsverket (blankett 808 + protokoll)
  3. Kallelse på okända borgenärer (publiceras av Bolagsverket)
  4. Likvidator betalar skulder och delar ut överskott
  5. Bolagsstämman behandlar slutredovisningen
  6. Anmälan om att bolaget är upplöst skickas till Bolagsverket

Att sälja ett aktiebolag

Innan du bestämmer dig för att avveckla bolaget kan det vara värt att överväga att sälja aktierna eller hela verksamheten. Att sälja företaget kan:

  • Gå snabbare
  • Vara mer lönsamt
  • Minska kostnader för likvidation och skatteeffekter

Du kan sälja bolaget direkt via olika plattformar, såsom Bolagsplatsen.se eller genom företagsmäklare. Se till att upprätta ett korrekt aktieöverlåtelseavtal och gärna ta hjälp av jurist eller revisor.

Avveckling av ett kommanditbolag eller handelsbolag

Att avveckla ett kommanditbolag eller handelsbolag är oftast enkelt om bolagsmännen är ense om beslutet. Om det däremot finns oenighet krävs en likvidationsprocess, vilket försvårar och förlänger förfarandet.

En bolagsman eller komplementär anmäler avvecklingen till Bolagsverket med blanketten: ändringsanmälan för handels- och kommanditbolag (nr 912). Anmälan är kostnadsfri, förutsatt att samtliga bolagsmän skriver under eller bifogar en underskriven överenskommelse om upplösningen.

Ett kommanditbolag eller handelsbolag upplöses genom ett gemensamt beslut. Exempel på situationer där bolaget anses avslutat:

  • Bolagsmännen undertecknar ett avtal om att upplösa bolaget.
  • Bolagsformen omvandlas, till exempel till ett aktiebolag.
  • Antalet bolagsmän minskar till en och ingen ny tillkommer inom ett år.
  • Bolaget fusioneras med ett annat bolag.
  • Bolaget sätts i likvidation.

Läs mer om avveckling av kommanditbolag och handelsbolag på Bolagsverkets webbplats.

Kapitalvinst och -förlust

När bolaget upplöses kan bolagsmannen få en kapitalvinst eller -förlust i beskattningen, även om ingen faktisk utbetalning görs vid tidpunkten.

Kapitalvinst kan uppstå om de privata uttagen överstiger de andelar av vinsten man fått och de privata tillskott som gjorts. En kapitalförlust uppstår om det motsatta gäller. Skatteverket betraktar upplösning av ett bolag som en försäljning av bolagsandelen, vilket påverkar beskattningen. Läs mer hos Skatteverket.

Bolagets tillgångar

Före upplösningen kan bolaget exempelvis sälja sina tillgångar eller verksamhet, eller så kan tillgångarna delas upp som privata uttag till bolagsmännen. Det är även möjligt att tillgångarna överförs som utdelning i samband med upplösningen.

Kostnader för att avveckla ett kommandit- eller handelsbolag

Att avveckla ett handels- eller kommanditbolag är generellt billigare än att avveckla ett aktiebolag. Själva anmälan till Bolagsverket är gratis, och de enda potentiella kostnaderna uppstår om det finns t.ex. företagshypotek eller om juridisk hjälp behövs.

Steg för att avsluta ett kommandit- eller handelsbolag:

  1. Bolagsmännen fattar ett gemensamt beslut om att upplösa bolaget.
  2. En anmälan om upplösning lämnas in till Bolagsverket med blankett 912.
  3. Eventuella tillgångar delas upp eller säljs.
  4. Verksamheten upphör och bolaget tas bort ur registren.

Att avsluta verksamheten är inte det enda alternativet

Att avsluta företagandet är inte alltid det enda alternativet. Om du driver en enskild firma kan du till exempel pausa verksamheten tillfälligt genom att avregistrera dig för F-skatt och moms. På så sätt blir det enklare att starta om verksamheten vid ett senare tillfälle.

Ett annat alternativ kan vara generationsskifte, särskilt om det finns familjemedlemmar som är intresserade av att ta över verksamheten. Det kan vara ett naturligt och smidigt sätt att överlåta företaget vidare utan att behöva avveckla det.

Läs mer på Verksamt.se om olika möjligheter att avveckla, sälja eller överlåta företag.

Att sälja företaget

Att sälja företaget är ofta ett lönsamt och ibland till och med ett smidigare alternativ än att lägga ner verksamheten. Genom en försäljning får företaget fortsätta leva vidare, men under ny ägare. Om du funderar på att sälja kan du kartlägga potentiella köpare genom att lägga upp en annons på Bolagsplatsen.se, Sveriges största marknadsplats för företagsöverlåtelser.

Att sälja företaget kan vara ett bra alternativ av flera skäl, till exempel:

  • Företaget och varumärket lever vidare även efter att du klivit av.
  • Om du säljer ett aktiebolag slipper du en lång och ibland komplicerad avvecklingsprocess.
  • Det kan bli billigare: både en försäljning och en avveckling medför kostnader, men en avveckling, särskilt vid likvidation, kan ofta bli betydligt dyrare, ibland flera tusen euro.
  • När du säljer företaget får du inkomster, medan en avveckling i regel bara medför utgifter.
  • Försäljningen kan i bästa fall gå snabbt i gång: du kan lägga upp en annons redan idag, och en potentiell köpare kan höra av sig redan nästa vecka. En avveckling tar däremot ofta flera månader, särskilt för aktiebolag. Samtidigt är det viktigt att ha gott om tid för själva försäljningsprocessen, eftersom förhandlingar och överlämning kräver noggranna genomgångar tillsammans med den nya ägaren.
  • Att skapa en annons är enkelt. Kontakta Bolagsplatsen så hjälper vi dig att ta fram en professionell, anonymiserad annons för ditt företag.

Är det bättre att sälja företaget än att lägga ner det?

Vad är egentligen mest fördelaktigt, att sälja eller lägga ner företaget? Om verksamheten är lönsam är en försäljning ofta det bättre alternativet. Det finns dock inget generellt rätt svar, utan beslutet beror på flera faktorer. Fundera gärna över frågorna nedan:

  • Är din verksamhet lönsam och stabil?
  • Har företaget en lång historia?
  • Har du en etablerad kundkrets som skulle kunna intressera någon annan i branschen?
  • Har företagets geografiska läge gynnat affären?
  • Går verksamheten att driva vidare utan dig?
  • Har företaget ett välkänt varumärke?
  • Går det bra för företaget, men verksamheten känns inte längre rätt för dig?
  • Finns det efterfrågan, men du själv saknar tid eller energi?
  • Är dina kunder mer entusiastiska över produkten eller tjänsten än du själv?
  • Vet du att affärsidén skulle kunna växa och skala upp, men du saknar tid, kompetens eller intresse?

Om du svarade ”ja” på flera av dessa frågor kan det vara ett tecken på att en försäljning är rätt väg att gå.Vill du ha hjälp med att sälja företaget? Kontakta oss här.

Vi säkerställer flest försäljningar i Sverige

  • 100% anonym process
  • +10 000 försäljningar sedan starten
  • Värderar ert bolag och stöttar er hela vägen
Berätta mer