I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du startar ett företag och vad du behöver tänka på längs vägen.
Innan du börjar fundera på hur man startar företag eller vilken typ av företag som passar dig, är det klokt att reflektera över dina egna förutsättningar som entreprenör: Kan du hantera osäkerhet? Har du tillräcklig motivation, uthållighet och förmåga att engagera dig långsiktigt? Många som väljer företagandet fastnar för det och tanken på att återgå till ett traditionellt lönearbete känns ofta avlägsen.
En bra affärsidé är ofta avgörande när man startar företag, men det är inte ett måste: du kan också köpa ett redan etablerat företag, gå in som delägare i ett fungerande bolag eller bli franchisetagare i en befintlig kedja.
Det är också viktigt att i god tid sätta sig in i de praktiska moment som hör till att starta företag, flera av dem är lagstadgade. Dessutom bör du ta reda på vilken hjälp som finns att få. Det finns ett stort antal tjänster och stödfunktioner som är till för att underlätta företagandet i alla dess faser.
I de följande avsnitten går vi igenom de vanligaste stegen för att starta företag. Dessa steg hjälper dig att förstå processen och förbereda dig inför att bli företagare.
Oftast börjar resan med en affärsidé, som utvecklas till en fungerande affärsplan. Affärsplanen beskriver vad företaget ska göra, hur det ska tjäna pengar, vilka resurser som behövs, och hur marknaden ser ut.
En viktig del av processen är att välja rätt företagsform. I Sverige är de vanligaste alternativen:
Ditt val påverkar bland annat beskattning, ansvar och startkapital. För ett aktiebolag krävs minst 25 000 kronor i aktiekapital.
Ett företagsnamn krävs för att kunna registrera verksamheten. Namnet ska vara unikt inom din bransch och geografiska marknad och får inte vara för likt andra företagsnamn eller varumärken.
Företaget registreras hos:
Beroende på verksamhetens art kan det krävas särskilda tillstånd från exempelvis:
Vissa branscher, som livsmedel, alkoholservering eller transport, har särskilda krav.
Startkostnaderna varierar beroende på verksamhet. En digital konsultverksamhet kan ha låga initiala utgifter, medan exempelvis en fysisk butik eller ett café innebär högre kostnader för lokal, inredning och lager. Om du behöver finansiering kan du söka företagslån, bidrag eller riskkapital.
Det är viktigt att förstå att det inte finns en enda väg till att starta företag. Stegen ovan är vanliga, men ordningen kan variera eller vissa delar kan saknas beroende på företaget. Anpassa processen efter just ditt företags behov.
Att starta företag grundar sig oftast i en affärsidé. Men vad menas egentligen med det? En affärsidé är i regel en tanke eller lösning som företagaren tror på och ser som möjlig att utveckla till en lönsam verksamhet. Det är klokt att noggrant arbeta igenom och förfina affärsidén innan företaget startas. Viktiga steg i processen är att göra bakgrundsundersökningar, genomföra en marknadsanalys och att testa idén praktiskt, gärna med potentiella kunder.
En bra affärsidé kännetecknas av att den är:
Ju mer du har analyserat, testat och utvecklat idén, desto tryggare står du när det är dags att registrera företaget. En genomarbetad affärsidé är grunden för en stabil företagsstart.
Ett annat sätt att komma i gång med en affärsidé är att köpa ett redan existerande företag vars verksamhet bygger på eller relaterar till samma idé. På så sätt kan du direkt börja utveckla verksamheten i den riktning du själv önskar.
Företag som är till salu hittar du på Bolagsplatsen.se
Om du vill prova din affärsidé med låg risk kan du använda dig av ett egenanställningsföretag, som till exempel Cool Company eller Cansolo. Genom dem kan du fakturera kunder för ditt arbete utan att behöva starta eget företag. Du är formellt anställd av egenanställningsföretaget, som sköter skatter, avgifter och administration. Det här är ett smidigt sätt att testa en affärsidé i praktiken innan du tar steget att starta eget.
Om du är intresserad av att bli företagare men saknar en tydlig affärsidé finns andra alternativ:
Vad ska företaget heta? För vissa är det enkelt att hitta ett bra namn, för andra krävs det längre funderingar. Ett bra företagsnamn är ofta lätt att komma ihåg, enkelt att uttala och gärna kopplat till verksamheten eller branschen. Det är dock säkert att du inte kan starta ett företag utan att ha ett namn och utan att registrera det.
Driver du en enskild firma, är det vanligt att företagsnamnet bygger på ditt eget namn, exempelvis: “Anna Andersson Konsult” eller “Enskild Firma Peter Bergström”.
För aktiebolag och andra företagsformer är namnvalet ofta mer kreativt eller affärsstrategiskt. Vissa använder exempelvis varianter som “Bröderna Larsson AB” eller “Ekblad & Söner AB”, vilket signalerar tradition eller familjeföretag.
Att välja företagsnamn är ett viktigt beslut med långsiktiga konsekvenser. Namnet påverkar bland annat:
Tänk därför strategiskt: Fungerar namnet även internationellt? Går det lätt att skydda juridiskt?
Innan du skickar in din anmälan är det viktigt att kontrollera att ditt företagsnamn är ledigt. Det gör du enkelt via verksamt.se, där du kan söka bland redan registrerade namn. Själva registreringen sker via Bolagsverkets e-tjänst för företagsnamn.
Bolagsverket granskar ditt namnförslag innan registrering och bedömer bland annat:
Det är viktigt att du inte börjar använda namnet i din marknadsföring, avtal eller andra officiella sammanhang förrän det är godkänt och registrerat hos Bolagsverket. När registreringen är klar får du ensamrätt till namnet i hela Sverige för den bransch du har registrerat det i.
När man talar om hur man startar företag och vilka steg som ingår, är affärsplanen ett av de allra första och viktigaste verktygen, tillsammans med valet av företagsnamn.
En väl utformad affärsplan hjälper dig att strukturera din idé, planera verksamheten och kommunicera tydligt med finansiärer, samarbetspartners och myndigheter.
En bra affärsplan:
Det är klokt att ta fram affärsplanen så tidigt som möjligt, helst redan innan du registrerar företaget. Den hjälper dig att tänka igenom din affärsidé ordentligt, och den behövs ofta i kontakt med:
Det finns flera verktyg och mallar som du kan använda gratis:
Du kan också få personlig hjälp från:
Ett av de viktigaste besluten när du startar företag är att välja företagsform. I Sverige är aktiebolag och enskild näringsverksamhet de vanligaste alternativen. Det finns även andra former som handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening.
Företagsformerna skiljer sig åt vad gäller:
Valet beror på din situation, verksamhetens omfattning och framtida mål. Läs mer och jämför på: verksamt.se
Aktiebolag (AB) är den vanligaste företagsformen i Sverige. Det ses ofta som en professionell och seriös företagsform med hög trovärdighet. Aktiebolag är en så kallad kapitalbaserad företagsform, vilket innebär att ägarna (aktieägarna) inte personligen ansvarar för företagets skulder och de riskerar bara det kapital de investerat i bolaget.
Sedan 2020 är det möjligt att starta ett aktiebolag med endast 25 000 kronor i aktiekapital.
Att registrera ett aktiebolag är inte så krångligt som många tror. Du kan göra det:
Avgift till Bolagsverket (2025):
Läs mer om att starta aktiebolag på verksamt.se
Du kan starta aktiebolaget själv eller tillsammans med andra personer eller företag (juridiska personer). Även om du inte har ett färdigt bolag, går det att köpa ett så kallat lagerbolag, vilket är ett färdigregistrerat aktiebolag utan tidigare verksamhet. Det sparar tid och administration.
Om lagerbolag – Bolagsverket
Trots att aktieägarna inte är personligt ansvariga för bolagets ekonomi, kan de fortfarande vara straffrättsligt ansvariga för lagöverträdelser eller brott inom företaget, såsom bokföringsbrott eller skattebrott.
Att starta en enskild näringsverksamhet är i regel både enkelt och snabbt. Du kan registrera den direkt via Skatteverkets och Bolagsverkets gemensamma e-tjänst:
Starta enskild näringsverksamhet – Verksamt.se
Läs mer om avgifter för enskild näringsverksamhet – Bolagsverket
Du behöver bara registrera dig hos Bolagsverket om du exempelvis vill:
Enskild näringsverksamhet drivs av en person och det är alltså ingen juridisk person. Det betyder att du som företagare personligen ansvarar för företagets ekonomi och avtal. Det är enkelt att komma i gång, men du bör vara medveten om att du också tar hela den ekonomiska risken.
Enskild näringsverksamhet är ett bra val om:
Att starta ett företag i Sverige innebär visst administrativt arbete – hur mycket beror på vilken bransch du verkar i och vilken företagsform du väljer. För att få en stabil start bör du se till att alla lagstadgade registreringar, eventuella tillstånd och nödvändiga dokument är korrekt upprättade och inskickade.
Många verksamheter i Sverige kräver inget särskilt tillstånd. Däremot finns det branscher där tillstånd är obligatoriskt innan du får börja. Det gäller till exempel restauranger och caféer, butiker som säljer livsmedel, sociala tjänster som hemtjänst, bilverkstäder samt verksamheter inom skönhet och hälsa.
Tillstånd ansöker du hos den myndighet som ansvarar för just din bransch. På Verksamt.se finns ett smidigt verktyg där du kan kontrollera om din verksamhet är tillståndspliktig:
Sök tillstånd – Verksamt.se
Vilka dokument som krävs när du startar företag beror på vilken företagsform du väljer. Om du startar en enskild näringsverksamhet behöver du vanligtvis inte ta fram några särskilda dokument, förutsatt att du enbart registrerar dig hos Skatteverket. Du kan dock välja att frivilligt registrera verksamheten hos Bolagsverket, vilket kan vara en fördel exempelvis vid upphandlingar eller för att skydda företagsnamnet inom ett visst län.
Om du startar ett handelsbolag eller ett kommanditbolag måste du däremot ha ett skriftligt bolagsavtal mellan delägarna. För ett aktiebolag krävs mer formalia: du behöver en stiftelseurkund, en bolagsordning och i de flesta fall ett protokoll från styrelsens första möte där ordförande utses. Det är också starkt rekommenderat att ni upprättar ett aktieägaravtal om ni är flera delägare. Det är inte ett lagkrav, men det kan vara avgörande för att förebygga framtida konflikter. Avtalet bör helst tas fram med hjälp av en jurist.
För dig som väljer att starta en ekonomisk förening krävs ett stiftelseprotokoll och föreningens stadgar. I vissa fall kan även protokoll från det konstituerande styrelsemötet behövas.
Alla som startar företag i Sverige måste registrera sig hos Skatteverket för att:
Att starta ett nytt företag är en process som ofta kräver både rådgivning och stöd inom flera områden, till exempel försäkringar, marknadsföring, juridik och bokföring. Många företag behöver dessutom lokaler för att bedriva sin verksamhet. Lyckligtvis står du inte ensam, det finns många stödfunktioner och kostnadsfria tjänster att tillgå.
Du kan få kostnadsfri rådgivning hos:
Det är viktigt att inte bara fokusera på risker, men att ändå ta dem på allvar. Att utarbeta en riskhanteringsplan och teckna relevanta försäkringar är ett klokt steg.
De vanligaste frivilliga företagsförsäkringarna är:
Om du har anställda är du enligt lag skyldig att teckna dessa försäkringar och göra vissa registreringar:
Lagen om tryggande av pensionsutfästelse (Tryggandelagen) gäller när ett företag utfäster tjänstepensionen till sina anställda. Det är inte en skyldighet för enskilda företagare att teckna pension för sig själva.
Det är klokt att ta juridisk rådgivning redan innan du skriver viktiga avtal eller startar företaget. Det gäller särskilt:
Många mallar finns gratis på nätet, men tänk på att ansvaret alltid är ditt som företagare. Ett otydligt eller felaktigt avtal kan få stora konsekvenser, särskilt om du binder upp dig till något du inte förstår till fullo. Om du är gift och driver företag, kan det även vara värt att överväga äktenskapsförord, så att företaget inte riskerar att delas vid en eventuell skilsmässa.
Alla företag i Sverige omfattas av bokföringslagen (BFL, SFS 1999:1078), vilket innebär att du är bokföringsskyldig från dag ett, oavsett företagsform.
Även om du anlitar en redovisningsbyrå eller bokföringskonsult är det du som företagare som bär det fulla ansvaret för att bokföringen är korrekt och att deklarationerna lämnas i tid.
Därför är det en god idé att:
Även om ditt företag erbjuder den mest attraktiva produkten eller tjänsten, kan du inte lyckas om ingen känner till dig. Därför är marknadsföring och försäljning helt avgörande, oavsett bransch eller verksamhet.
Idag krävs bred kompetens inom allt från sociala medier, digital annonsering och SEO till e-postmarknadsföring och försäljningsstrategi. Som företagare är det svårt att själv hinna med allt och därför är det klokt att ta hjälp av professionella inom marknadsföring.
Marknadsför ditt företag – Verksamt.se
Det finns inga specifika svenska lagar som tvingar företag att marknadsföra sig, men all marknadsföring måste följa marknadsföringslagen (2008:486), som ställer krav på att reklam ska vara tydlig, sann och inte vilseledande.
Om din verksamhet kräver en fysisk plats är det viktigt att tänka igenom:
Lokalens användning påverkas också av kommunens detaljplan och du kan behöva bygglov eller anmäla ändring i användning. Kontakta din kommun vid behov.
Som ny företagare är det svårt att kunna allt från början. Därför är det smart att vända sig till erfarna rådgivare.
Exempel på aktörer som erbjuder kostnadsfri företagsrådgivning:
När affärsidén börjar bli konkret, är det dags att planera ekonomin. Det innefattar:
Det finns flera finansieringsvägar:
Om du är arbetssökande och har en affärsidé med potential att bli lönsam, kan du ansöka om stöd.
Kom ihåg att:
För mer information och för att ansöka, besök Arbetsförmedlingens sida om stöd till start av näringsverksamhet.
Är du intresserad av att bli företagare men saknar en egen affärsidé? Det finns alternativ till att själv starta ett nytt företag, exempelvis att köpa ett befintligt företag, bli delägare i ett företag, eller att bli franchisetagare. Dessa vägar är ofta mindre riskfyllda och ger snabbare tillgång till etablerad affärsverksamhet.
Att köpa ett redan etablerat företag kan vara ett smartare alternativ än att starta från noll. Du får:
Detta minskar behovet av exempelvis företagsstöd eller att bygga upp marknadsföring och varumärke från grunden.
När du köper ett företag är det avgörande att göra en grundlig genomgång (due diligence) av ekonomi, juridik, avtal och tillgångar. Det är ofta klokt att anlita en jurist eller revisor vid ett företagsköp. Relevanta lagar inkluderar:
Läs mer om att köpa företag – Verksamt.se
Intresserad av att köpa ett företag?
Köp företag via Bolagsplatsen
Ett annat alternativ är att gå in som delägare i ett redan etablerat företag. Det kan handla om att företaget söker:
I vissa fall kan delägarskap fungera som en övergång till fullt ägarskap, där du stegvis köper ut övriga ägare.
Obs! Här är det extra viktigt att upprätta ett aktieägaravtal (om aktiebolag) eller kompanjonsavtal (vid andra former), för att klargöra roller, ansvar och exit-villkor.
Franchising innebär att du driver en verksamhet enligt ett redan utvecklat affärskoncept. Du får:
Franchising är särskilt vanligt inom restaurang, service, handel och träning. Det regleras i Sverige genom allmän avtalsrätt. Det finns alltså ingen särskild franchiselag, men avtal mellan parterna är centrala.
Läs mer:
Om franchising – Svensk Franchise
Franchising som företagsform – Verksamt.se