Att äga ett bolag kan vara säkrare än ett vanligt jobb

Vi på Bolagsplatsen stötte på en intressant text från den amerikanska tyckaren Codie Sanchez Enligt henne kan det faktiskt vara säkrare att köpa en verksamhet än att ha en traditionell karriär. Så vi tänkte dela med oss av de centrala insikterna från Codie Sanchez och applicera dem på svenska förhållanden.

Karriärrådet som utmanar normen

En av de mest provocerande påståendena inom karriärvärlden är: ”Satsa inte på en karriär.” Dessa ord kommer från ingen mindre än Steve Jobs själv, och han gick till och med så långt som att kalla karriärer för ”ett av de farligaste och mest begränsande koncept som människor någonsin har skapat.”

Vi kanske inte alla delar den extrema uppfattningen, men det är värt att reflektera över vad Jobs menade. Codie Sanchez tar upp poängen att köpa och äga en verksamhet faktiskt kan vara säkrare än att fastna i den traditionella 9-5-karriären.

Säkerhet kontra bekvämlighet

I dagens samhälle är det vanligt att sträva efter en trygg anställning, ofta i form av en vanlig 9-5-tjänst. Det är bekvämt, och sådana jobb betalar räkningarna. Men bekvämlighet är inte alltid synonymt med säkerhet.

Att vara anställd innebär i många fall att man är beroende av arbetsgivarens vilja att behålla dig. Om företaget hamnar i svårigheter eller beslutar sig för att genomföra nedskärningar är det ofta de anställda som drabbas mest.

Ägarskap och den dolda säkerheten

Att äga och driva en verksamhet är inte enkelt. Det är krävande, osäkert och kräver mod. Men det kan vara en väg mot verklig säkerhet och ekonomisk trygghet. När du äger en verksamhet har du en viss kontroll över din framtid och behåller värdet du skapar.

Den amerikanska verkligheten

Codie Sanchez pekar på en intressant utveckling i USA, där anställda vid riskkapitalfinansierade företag står inför ökad osäkerhet. Många av dessa företag har tidigare fokuserat på tillväxt till varje pris, och anställda har vant sig vid generösa kontorsförmåner. Men när verkligheten kommit ikapp dessa företag, är det de anställda som får ta smällen.

Över 235 000 anställda i tech-branschen förlorade sina jobb bara under det första halvåret av detta år. Den stora mängden talang som befinner sig i denna situation är anmärkningsvärd. Tänk om även en del av dem skulle våga ta steget mot ägande av en verksamhet? Vad skulle det innebära för samhället?

Ett inspirerande exempel från verkligheten

För att exemplifiera hur detta kan fungera i praktiken, kan vi ta Mark och Karla Lemoine som ett inspirerande exempel. De lämnade sina trygga jobb och köpte en campingplats i Michigan. Genom noggrann planering och riskhantering har de nu en blomstrande verksamhet som de ser som sin pensionsfond. De har kontroll över sin framtid och är nöjda med sin beslut.

Slutsatsen: Våga tänka utanför den traditionella karriären

Att överväga ägarskap av en verksamhet som ett alternativ till en traditionell karriär är inte för alla, men det kan vara en väg mot större säkerhet och ekonomisk trygghet. Det handlar om att våga tänka utanför boxen och vara villig att ta risker, samtidigt som du har kontroll över din egen framtid.

På Bolagsplatsen kan du hitta flera företag till salu för att påbörja din nya karriär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

  • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
  • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
  • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss