6 frågor att ställa innan du köper en restaurang

Att köpa en befintlig restaurang kan vara ett utmärkt sätt att bli en framgångsrik restaurangägare. Du hoppar över de svåra tidiga åren att få en restaurang etablerad, vilket oftast tar i regel cirka tre år. Letar du efter en restaurang att köpa? Just nu finns hundratals restauranger till salu. Med ett varumärke och existerande kundbas och intäkter finns oftast goda möjligheter att utveckla verksamheten till nästa nivå. Men i ett köp ärver du det goda, det dåliga och det fula. Du behöver därför lägga energi på att förstå möjligheterna och utmaningarna med den specifika restaurangen du funderar på att köpa. Det kan finnas ekonomiska eller juridiska belastningar.

Innan du lägger ett erbjudande bör du noggrant undersöka vad du vill köpa. Bara för att du kan undvika de första svåra åren innebär inte det att ett köpa av en befintlig restaurang per automatik är en enkel biljett till framgång. Det är fortfarande lika mycket att tänka på som när du öppnar en ny restaurang.

Här är sex viktiga saker att tänka på:

  1. Varför är restaurangen till salu?
  2. Hur är den finansiella biten?
  3. Finns det några juridiska tvister?
  4. Hur är restaurangens läge?
  5. Vad har restaurangen för rykte?
  6. Kan du köpa varumärket?

1. Varför är restaurangen till salu?

Detta är den kanske viktigaste frågan – varför vill ägarna sälja i första hand? När allt kommer omkring, om restaurangen är framgångsrik, varför skulle de då vilja bli av med den? Det finns två huvudsakliga skäl att sälja:

Restaurangägarna kanske vill gå i pension eller så är de trötta på att vara sina egna chefer. Det är ett krävande jobb och de långa timmarna kan ta hårt. Hälsokomplikationer, familjeproblem eller andra personliga problem kan göra att äga en restaurang blir tufft för vissa människor.

De kanske inte tjänar tillräckligt med pengar för att täcka sina omkostnader (varningsklockor)

2. Hur är den finansiella biten?

Innan du köper en restaurang måste du veta om det kommer att vara en lönsam verksamhet för dig. Oavsett hur mycket du älskar restaurangen, eller hur framgångsrik den än ser ut, måste du sätta dess ekonomi under lupp. Detta är det enda sättet att verkligen få upp ögonen för potentiella problem. Om du planerar att ansöka om ett lån måste du ändå kunna överlämna en detaljerad översikt över ekonomin för din affärsplan.

Vinster och förluster, kassaflöden, resultat-balansräkningar och skatte historik Du bör titta noggrant på hur följande har utvecklats över tid: försäljning av mat och dryck (månadsvis och årligen), arbetskostnader, matkostnader. Gå även igenom kostnaderna för verktyg, hyra, försäkringar och skatter. Undersök befintliga leverantörskontrakt och tillståndet för alla tillgångar (särskilt köksutrustning) som du skulle ta över. Sätt dig även in i de skulder du skulle ta över – vem kommer du att vara skyldig pengar, hur mycket och vad är de månatliga amorteringarna och ränta?

Om ägaren är ovillig att visa dig sina böcker, avbryt genast! Alla som är seriösa med att sälja sin verksamhet bör vara redo att ge en tydlig bild av det ekonomiska läget. Det är däremot inte konstigt om ägaren ber dig att underteckna ett sekretessavtal som säger att du inte kommer att dela deras information med andra parter.

3. Finns det några skatteproblem eller juridiska tvister?

Att inte betala skatt är en av de vanligaste orsakerna till att restauranger tvingas stänga ned. Dessa skyldigheter förvärras snabbt under statliga påföljder, och du vill inte ärva den röran. Det finns många andra juridiska fallgropar att se efter: obetalda löner, kundprocesser, hälsoavdelningen och mer. Ta hjälp av en jurist för att granska alla offentliga register så att din restaurang dröm inte blir en juridisk mardröm.

4. Hur är restaurangens läge?

Om du inte är mycket bekant med restaurangen som är till salu (du antingen arbetade där eller besökte den) bör du ta reda på hur bra läget är. Ligger det i ett trafikerat område? Är det tillräckligt synligt för att få in gångtrafik? Finns det tillräckligt med parkeringsplatser för att uppmuntra företag? Hur är konkurrensen i närheten? Har andra restauranger tvingats stänga? Oftast gynnas restauranger av att ligga i ett läge med andra restauranger i närheten, så konkurrens kan faktiskt vara bra! Är hyran skäligt? Hur ser framtida villkoren för hyresavtalet?

5. Vad har restaurangen för rykte?

Även om du är en lojal stamgäst på anläggningen, vad tycker andra locals om maten och servicen? Läs recensioner på nätet och sociala medier för att se vad folk säger om sina upplevelser. Även om det är stämmer att restaurangen kan få en andra chans att bättra sitt rykte genom att marknadsföra att krogen är ”under ny ledning”, kan ett dåligt rykte vara svårt att övervinna.

6. Kan du köpa varumärket?

Om du bestämt dig för att köpa restaurangen, måste du även avgöra om du vill ha varumärket eller bara utrymmet och utrustningen. Det är inte ovanligt att restauranger byter varumärke efter en försäljning. Om du inte planerar att göra några stora förändringar initialt, kan det vara bäst att behålla det nuvarande varumärket. Som ordspråket lyder –  om det inte är trasigt, fixa det inte!

Om du är passionerad inför att driva en restaurang och gör dina hemläxor, kan vägen att köpa en befintlig restaurang vara vägen till din framgång. Lycka till!

Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

  • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
  • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
  • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss