3 olika franchisebranscher: Från mat och kläder till Internet

Upplägg, möjligheter och lönsamhet mellan olika franchise kan skilja sig väsentligt beroende på bransch. Restaurang – och matrelaterade franchisekedjor är förmodligen den vanligaste associationen till franchise. Faktum är att man kan hitta franchiseföretag i en rad spännande och skilda branscher. Här nedan diskuteras ett antal populära branscher.

Franchisebutik inom detaljhandel

För franchisekoncept inom detaljhandeln är butiksläget av stor vikt för dess framgång. Butiken måste vara lättillgänglig och ligga på en plats med stor kundtillströmning. Detaljhandel kan innebära långa och ibland obekväma arbetstider där helgjobb inte behöver vara ovanligt. Som franchisetagare bör man också lägga stor vikt vid anställning och utbildning av personal.

Avgörande för succé: Läget
Möjligheter: Stora
Kapitalinsats: Medel/hög
Risk: Medel
Exempel: PartyLand och Pressbyrån

Internetfranchise

De senaste åren så har internetbaserade franchisekoncept blivit allt vanligare. Bland fördelarna med denna modell räknas bland annat att det inte alltid krävs så stora eller dyra lokaler eller lika mycket startkapital. Riskerna kan dock vara höga och beror i hög grad på både val av domännamn, design av webbplats och hur bra man är på att marknadsföra sig online.

Avgörande för succé: Domännamn och egen webbplats
Möjligheter: Stora
Kapitalinsats: Ofta relativt låg
Risk: Hög
Exempel: Computer Troubleshooters, The Drug Test Consultant, Spoton web marketing, etyres.com

Restaurangfranchise

För att lyckas inom detta segment är det viktigt att välja en typ av mat som du gillar. Läget är alltid viktigt för restauranger. Finns det parkering i närheten, går det lätt att komma hit med buss eller tunnelbana? Beroende på öppettider kan det också vara viktigt att restaurangen ligger nära många arbetsplatser. Priser och kvalité på råvaror är också avgörande för hur väl ett restaurangkoncept lyckas, samt hur många konkurrenter som erbjuder samma typ av kök. Glöm inte att tänka på framtiden också: Går det att bygga fler restauranger i samma region eller andra delar av landet?

Avgörande för succé: Läge, prisnivå och konkurrerande matalternativ
Möjligheter: Stora
Kapitalinsats: Ofta relativt hög
Risk: Låg/Medel
Exempel: Subway, Sandys, Pitcher’s

Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

  • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
  • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
  • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss