Annons

Sälja företaget eller köpa?

Att jobba som företagsmäklare är det roligaste jag gjort. Inte en enda kund är den andra lik, inte en enda affär är den andra lik. Och egna företagare är de mest kreativa och flexibla människor som finns att jobba med. Inte nog med att varje affär och uppdrag är unikt, dessutom blir många av uppdragen inte alls som man från början tänkt sig eller planerat, varken för företagsmäklaren eller för uppdragsgivaren. Men alla är ändå oftast mer än nöjda i slutänden – ibland så nöjda att de inte kan sluta att sälja – eller köpa…!

Tiderna är förbi då en egen företagare startade sitt företag och sedan drev det hela livet för att sedan avveckla eller i bästa fall sälja när man uppnått pensionsåldern. Det blev vi återigen varse när vi lärde känna nuvarande ”stamkunden” Håkan Andersson, Sveriges bästa VVS-installatör (om han får säga det själv).

Efter många år i branschen, som anställd i ett större företag och med några års utlandsjobb bakom sig, kom Håkan för ett par år sedan till oss på Länia Företagsförmedling och ville förvärva ett företag som han kunde driva själv som den sanne entreprenör han är.  Vi hittade ett företag i en helt annan bransch och Håkan såg möjligheterna, trots avsaknaden av branscherfarenhet.

Det blev en smidig affär och framgångsrik, men jobbig resa för Håkan.  Med nästan fördubblad omsättning och vinst efter ett par år, tyckte Håkan att han hade gjort sitt och ville sälja företaget för att trappa ner sin arbetsinsats. Vi hittade en ny ägare som nu bygger vidare på företagets fina utveckling och Håkan kunde dra sig tillbaka och njuta av en lugnare tillvaro. Häromdagen ringde telefonen igen. Det var Håkan – han ville att vi skulle hitta ett nytt företag åt honom!

Vi ser nu med spänning fram emot Håkans nästa uppdrag, och nästa ….  Han är nu en kär och välkommen kund och uppdragsgivare i den växande skaran av ”stammisar” hos oss – en kundgrupp som numer börjar finnas även hos oss företagsmäklare!

Olle Lindkvist
T f VD och företagsmäklare, Länia Företagsförmedling

En sida av Corporate Classifieds AB