Så har småföretagare det i Sverige 2017

emil-sunvisson-e1492019731699

Qreds VD har ordet

Sverige går just nu som tåget. Alla pilar verkar peka uppåt. Bostadspriserna går upp, byggandet ökar, ekonomin växer och det går bra för AB Sverige. Men för mig och många andra är företagande är mer än ett arbetssätt. Det är en livsstil. Som småföretagare är möjligheterna oändliga, men så är också utmaningarna. No risk – no reward, som Amerikanerna skulle sagt.

Fler företagare än någonsin tidigare

Bara under första kvartalet kunde vi välkomna hela 18 tusen nya företagare. Det finns idag ca 1,2 miljoner företag i Sverige. De flesta av dessa är småföretag med under 10 anställda. Och det behövs ännu fler småföretag för att lösa utmaningarna i samhället, med arbetslöshet och utanförskap. Småföretagen skapar 80% av alla nya jobb, medan storföretagen skär ner och outsourcar jobb till lågkostnadsländer, samtidigt som många kommuner har förstått att mycket verksamhet blir både billigare och bättre om man tar hjälp av småföretag.

Lönsamheten bara ökar – men inte för Stockholmarna

Att vara småföretagare må ha sina utmaningar, men just nu tycks åtminstone många småföretag gå väldigt bra. Lönsamheten, mätt som vinst före avskrivningar, är i snitt strax under 20% av omsättningen för småföretag, och väntas öka ytterligare lite under 2017. Högst lönsamhet har lite förvånande Sörmland och Gotland, medan Stockholm har lägst lönsamhet. Problemet i Stockholm är att kostnaderna bara ökar, för både lokaler och anställda.

Det kostar att växa

Ökad tillväxt brukar betyda ökad vinst. Men det betyder också ökade satsningar och investeringar, vilket brukar tära på kassan. Likviditeten är oftast det största hindret för småföretag att växa. Kunderna finns, kunskapen finns, en man saknar kapitalet för att köpa utrustning, anställa och utbilda personal och måste samtidigt ligga ute med kapital fram tills att pengarna kommer in.

Den som är satt i skuld är icke fri

Så sa vår dåvarande statsminister Göran Persson när Sveriges statsskuld skenade och värnskatter skulle införas. I dag har vi ett lite mer avslappnat förhållningssätt till att låna pengar. Det är också skillnad att låna pengar för konsumtion och nöjen, jämfört med att ta ett företagslån för att investera i företagets framtid. Min erfarenhet är att de flesta småföretagare inte vill låna, men ibland måste man helt enkelt ha ett extra tillskott för att komma framåt. Och vad passar då bättre än ett företagslån utan uppläggningsavgift, där man bara betalar för de månader man använder lånet?

Vi älskar småföretagare

På Qred gör vi bara en enda sak, men vi gör det med passion. Nämligen företagslån till småföretag. På så sätt hjälper vi tusentals småföretag när de har ett behov av extra likviditet. Att kunna få ett lån utan krångel är för oss en självklarhet, men så har det inte varit tidigare. Responsen från våra kunder har varit helt fantastisk, och det sporrar oss att bli ännu bättre. Behöver du ett tillfälligt tillskott av pengar?

Ansök här!

Lycka till med företagandet!

 

En sida av Corporate Classifieds AB