Sälj ditt bolag via Sveriges största plattform

  • Tusentals lyckade försäljningar - bli en av våra nöjda kunder
  • Anonyma annonser för att skydda din integritet och trygghet
  • Vi hjälper dig hitta en företagsmäklare, få en oberoende värdering eller sälja direkt via oss
Berätta mer

För- och nackdelar med att köpa en befintlig restaurang

Det finns många fördelar med att köpa en existerande restaurang, men också ett antal vanliga fallgropar. Följ dessa 10 tips som hjälper dig på vägen mot att göra en bra affär:

  1. Fundera varför restaurangen är till salu
  2. Skaffa den kunskap du behöver
  3. Gör eventuella leasingkontrakt till en del av affären
  4. Begränsa kontantbetalningen
  5. Inspektera fastigheten och utrustningen
  6. Säkerställ att restaurangen har ett gott rykte
  7. Välj en restaurang med bra läge
  8. Kartlägg den tidigare ägarens misstag
  9. Sätt dina framtida mål
  10. Kolla om det finns en konkurrensklausul

1. Fundera på varför restaurangen är till salu

Även om restaurangen är lönsam och säljs finns det goda skäl att ta reda på varför just denna restaurang är till salu. Kolla att det inte finns några riskfaktorer som kan påverka restaurangens omsättning framöver. Exempel på dolda riskfaktorer kan vara ett ändrat befolkningsunderlag i närområdet, nya konkurrerande restauranger som planerar att öppna i närområdet, ett ökat skattetryck eller försämrad tillgänglighet till restaurangen. Just nu finns över 300 st restauranger till salu på Bolagsplatsen.se

2. Skaffa kunskap om vad du köper

Du behöver granska restaurangens ekonomiska resultat, marknadsföringsmaterial, livsmedelsinspektörernas rapporter och den förra ägarens menyer. Undersök också hur kundunderlaget ser ut i närområdet. Se över prissättningen, parkeringstillgängligheten, expansionspotentialen, kontrakt samt restaurangens utrustning.

3. Gör eventuella leasingkontrakt till en del av affären

Säkerställ att fastighetsägaren är villig att hyra ut lokalen till dig. Om de inte är villiga att göra det är hela affären meningslös för dig. Om de planerar att höja hyresnivåerna när du kommer in som ägare kan du ta upp det med den tidigare ägaren och använda det som ett argument för att sänka restaurangens pris.

4. Begränsa kontantbetalningen

Om du begränsar summan pengar du betalar kontant i samband med köpet och istället använder restaurangen som säkerhet kan du försäkra dig mot personlig konkurs om restaurangens resultat inte skulle bli i nivå med dina förväntningar.

5. Inspektera fastigheten och utrustningen

Den tidigare ägaren kanske säljer sin restaurang för att köksfläktarna eller någon annan kritisk och kostsam utrustning gått sönder. Innan du skriver på köpekontraktet bör du säkerställa att all utrustning har underhållits och fungerar som den ska. Om så inte är fallet ska du alltid räkna in dessa kostnader när du gör en budget för restaurangen, alternativt förhandla om reparationskostnaderna i samband med att du förhandlar med restaurangens tidigare ägare.

6. Säkerställ att restaurangen har ett gott rykte

När man köper en restaurang kan ett dåligt rykte påverka dina chanser att lyckas. Gäster är inte alltid medvetna om att restaurangen har bytt ägare, leta efter en restaurang med en stabil kundbas. Många restauranger med gott rykte och hög kundtillfredsställelse kan vara ute till försäljning eftersom de har misskötts ekonomiskt.

7. Välj en restaurang med bra läge

Om du köper en befintlig restaurang på ett bra läge har du större chanser att lyckas än om restaurangens läge inte är lika bra. Om du har kommit över en restaurang på ett bra läge kan du alltid göra om konceptet när du tagit över och ändå lyckas. Om du köper en lokal på ett attraktivt läge kan du ha tur och senare lyckas sälja med vinst, förutsatt att fastighetsmarknaden har utvecklats positivt.

8. Kartlägg den tidigare ägarens misstag

Undersök den tidigare ägarens redovisning. Genom att analysera redovisningen och bokföringen får du en tydlig bild av vilken omsättning och marginal du kan förvänta dig. Du kan också intervjua tidigare kunder och medarbetare, de kan hjälpa dig att identifiera eventuella misstag som den tidigare ägaren begått.

9. Sätt dina framtida mål

Sätt konkreta mål, exempelvis vilken omsättning du vill ha i din nyförvärvade restaurang och vilken vinstmarginal du hoppas kunna uppnå. Du bör också sätta ett mål för hur snabbt du vill att investeringen ska betala av sig.

10. Kolla om det finns en konkurrensklausul

Om det inte redan finns en konkurrensklausul med i kontraktet bör den existerande ägaren skriva under en separat konkurrensklausul som förbjuder personen i fråga att öppna en liknande restaurang i samma område under en viss tidsperiod.

Här kan du hitta restauranger till salu! För dig som är nyfiken på att lära dig om mer om vad innebär att vara restaurangägare. Här kan du ta fel av 10 tips så driver du en framgångsrik restaurang. Du kan även läsa en av våra mer omfattande guider om vad man ska tänka på innan man köper eller startar en restaurang.