Jag vill sälja mitt bolag – Hur gör jag?

Alla sagor har sitt slut. Oavsett om du har drivit ditt företag i 60 år, 6 månader eller vilket skäl som än föreligger din försäljning är det ett stort beslut som kräver noggrann eftertanke. Som ägare är de viktigaste frågorna oftast; Vem ska ta över? Vad är mitt företag värt? Vem börjar man tala med?

Men hur går man egentligen till väga om man vill sälja sitt bolag? I denna guide har vi på Bolagsplatsen sammanfattat några av de vanligaste frågorna som uppkommer i samband med en företagsförsäljning.

Värdera ditt bolag idag!

Ta hjälp av en professionell företagsmäklare för att sälja ditt bolag eller få en oberoende värdering.

Hitta Företagsmäklare
Värdera ditt bolag idag!

Ta hjälp av en professionell företagsmäklare för att sälja ditt bolag eller få en oberoende värdering.

Hitta Företagsmäklare
Motiv

Fundera igenom ordentligt varför du vill sälja företaget? Vill du sälja delar av företaget eller hela? Det är även bra gentemot köparen att tydligt kunna förklara sina motiv till försäljningen, vilket kan vara många som exempelvis generationsskifte, tappat gnistan, realisera vinster på de investeringar man gjort under åren osv.

Köpare

Tänk igenom vilka typer av köpare du tänker dig och hur köpet ska finansieras. Vill du sälja till en industriell eller finansiell köpare? Är priset det viktigaste? eller är det viktigt för dig vilka som kommer driva bolaget vidare och hur?

Rådgivare

Att sälja sitt företag är för de flesta något man sällan gör i livet. Det är dessutom en komplicerad process som oftast tar lite tid och därför bör man bör anlita kvalificerade rådgivare. Det skänker både köparen och säljaren trygghet under hela processen och efteråt!

Struktur

Se till att ha upprättat en organisation med tydliga processer och rutiner så att bolaget inte är personberoende. Ett välskött företag är oftast mer attraktivt för köpare.

Framtid

Fundera på om du tänka dig jobba kvar efter försäljning under en period? Det är inte ovanligt att köpare uppskattar att under en period kunna nyttja den tidigare ägarens kompetens. Det är också viktigt att noga gå igenom de skattemässiga konsekvenserna av att sälja sitt aktiebolag.

För att få hjälp med att sälja ditt bolag, klicka här för att komma i kontakt med en Företagsmäklare